- Prijs
- € 2.200.000,-
- Status
- Beschikbaar
- Oppervlakte perceel
- 2.665 m2
FOTO'S
Dit pand is een Rijksmonument waarvoor geen energielabel vereist is.
Villa Ter Eik is centraal gesitueerd tussen de bestaande en de nieuwbouw van de ASML Veldhoven Campus, op loop- of slechts enkele autominuten afstand van alle ASML-locaties.
Door de directe nabijheid van de A2/N2 is ook de High Tech Campus in Eindhoven binnen enkele minuten eenvoudig bereikbaar.
Deze unieke ligging maakt dat het pand zich in het hart van de Regio Brainport bevindt.
Villa ‘Ter Eik’ aan de Provincialeweg 66 te Veldhoven is gebouwd in 1903 in opdracht van de Burgemeester van Meerveldhoven (tevens steenfabrikant) J.C. van Nuenen. Voor het ontwerp tekende de vermaarde architect Johannes Kayser (1842-1917). Kayser was een leerling van de gerenommeerde architect Pierre Cuypers (o.a. Rijksmuseum en Centraal Station Amsterdam). Zijn kerkelijk werk werd aanvankelijk geïnspireerd door de Franse gotiek maar vanaf 1878 werden zijn ontwerpen in toenemende mate beïnvloed door de Noord-Duitse baksteen gotiek hetgeen duidelijk tot uiting komt bij Villa Ter Eik. Het drielaagse pand kent een rechthoekige plattegrond onder een afgeplat schilddak. Zowel de voor- als de zijgevels zijn voorzien van een risaliet onder zadeldak met overstek en betimmerde topgevels. De daken zijn gedekt met geschubde leisteen en op de hoekpunten versierd met smeedijzeren pironnen. Aan de achterzijde bevindt zich een houten serre onder plat dak met ruime overstek rustend op houten consoles dat is doorgetrokken tot de luifel boven een deel van het achterterras. De gevels zijn voorzien van een uitstekende plint die is afgewerkt met een natuurstenen band. Ter hoogte van de onderzijde van de ramen op de begane grond is een doorlopende hardstenen cordonlijst toegepast; de speklagen zijn uitgevoerd in metselmozaïek. De gootlijst is op klossen geplaatst, de ramen hebben boven- en onderlichten die met kathedraalglas zijn gevuld. De segmentbogen daarboven zijn uitgevoerd in rode strengperssteen contrasterend met de gele aanzet- en sluitstenen. De boogvelden zijn gevuld met polychroom metselmozaïek. Tegen de risaliet van de voorgevel is een erker met afgeschuinde zijden geplaatst welke rust op bakstenen pendentieven tussen ijzeren profielen, uitkomend in een zandstenen console. Op de begane grond daaronder bevinden zich spitsboogramen. Het interieur kent veel authentieke elementen zoals de stucplafonds in de centrale ruimtes, rijke rozetten, bloktandlijsten en antieke paneeldeuren welke zijn gevat in diepe houten omlijstingen. Het pand is goeddeels onderkelderd door verschillende ruimtes welke zijn voorzien van gemetselde troggewelven.
De villa is in 2001 ingrijpend gerenoveerd waarbij verloren gegane of beschadigde elementen aan de hand van oude foto’s en oorspronkelijke bouwtekeningen tot in het kleinste detail zijn hersteld en gereconstrueerd. Illustratief daarvoor zijn nieuwe kozijnen uitgevoerd in authentiek Hollands grenen, het vervangen van de gootklossen onder de overstek en het toepassen van nieuwe knipvoegen voor het gehele pand. Door deze gedetailleerde renovatie en het structureel intensieve onderhoud sedertdien bevindt het pand zich ondanks de leeftijd van 120 jaar bouwtechnisch in een absoluut perfecte staat.
Vanwege de cultuurhistorische waarde heeft de de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed aan het pand in 1997 de status van Rijksmonument toegekend (register #507726).
Metrage:
Verhuurbaar vloeroppervlak volgens NEN2580 meting: ca. 638m2
Grootte van het perceel: 2665m2.
De indeling van de kantoorvilla is als volgt.
Begane grond: Representatieve entree. Ontvangst hal. Gang met toegang tot overdekt terras en trappartij. Receptie/kantoor en tuinkamer met toegang tot het overdekt terras. Garderobekast en toiletgroep. Kantoor aan achterzijde. Pantry. Kantoor aan achterzijde. Directie- annex vergaderruimte aan voorzijde; eventueel op te splitsen in twee kantoorruimten. Verder naar de achterzijde is een kantoorruimte, toiletgroep, en trapopgang naar 1e verdieping. De achtertuin geeft toegang tot de gezellige bar/kantine met toiletgroep, douche en berging. Via de trappartij toegang tot de manshoge kelder.
1e Verdieping: Via trappartij naar overloop. Twee kantoren aan de voorzijde. Aan de achterzijde twee kantoren, een pantry, toiletgroepen en een zolderruimte. Via de trap aan de achterzijde toegang tot een kantoor- werkruimte.
2e Verdieping: Via trappartij naar de kantoortuin en spreekkamer. Via vlizotrap naar de zolder.
Het buitenterrein omvat een voortuin met de beschermde Rode Beuk, parkeergelegenheid (ca. 20 parkeerplaatsen) en een bossage aan de achterzijde.
De kantoorvilla heeft geen energielabel verplichting. Er is gedeeltelijk isolerende beglazing aanwezig. De begane grond is beton; de verdiepingsvloer zijn hout. Eind jaren 90 is op diverse plaatsen airconditioning geplaatst. De gasgestookte combi ketel dateert van ca. 2020. Op de kantoren zijn naast radiatoren, convectoren en koelwater-installaties.
Het vigerend bestemmingsplan is Meerveldhoven 2018. De zgn. enkelbestemming is Kantoor en de dubbelbestemming Waarde Archeologie 2. De kantoorvilla is bestemd voor kantoren en interhandel in de vorm van een kantoorfunctie.
In 2001 is een bodemonderzoek uitgevoerd door Tritium Advies BV. Dit bodemonderzoek is op aanvraag beschikbaar. Er zijn in deze geen belemmeringen voor het huidige gebruik.